Rautaista turvaa

K-raudat on turvattu Hedengren Securityn toimesta. Tuoreimmat turvajärjestelmät on asennettu juuri avattuun K-rauta Lahdesjärven myymälään Tampereella.

Lahdesjärven alueelle, Ikanon kauppakeskuksen viereen on avattu tänä keväänä upouusi 15 000 neliön kokoinen K-rauta. Suuren mittaluokan talo vaatii suuren mittaluokan suojaukset. Siksi turvajärjestelmäkokonaisuudesta vastaa Hedengren Security, joka on jo reilun kuuden vuoden ajan suunnitellut ja toteuttanut Suomen K-rautojen, Rautioiden ja myös K-maatalouksien turvajärjestelmät.

”Teemme aina kolmen vuoden sopimuksen kerrallaan. Kokonaisuudessa ratkaisevia tekijöitä ovat sekä tuotteet että palvelu, ja toki myös hinnalla on merkitystä. Ennen kaikkea arvostamme kuitenkin sitä, että kokonaisuus ja sen hallinta tulee yhdestä ja samasta paikasta. Emme halua pilkkoa turvatuote- kokonaisuutta niin, että yksi toimittaa ja joku toinen huoltaa. Turvallisuusjärjestelmissä merkittävää roolia näytteleekin toimiva huolto. Hedengren Securityn kanssa kokonaispakettiin kuuluu aina myös huoltosopimus”, kertoo Kesko rauta ja erikoiskaupat -yksikön turvallisuuspäällikkö Ossi Koivula.

Hedengren Securityn Heikki Kokkonen nyökyttelee päätään Koivulaa kuunnellessaan ja lisää, että maanlaajuinen huolto toimii siten kun on sovittu ja aina silloin kun sitä tarvitaan.

”Eri kohteissa on luonnollisesti erilaisia ehtoja ja tarpeita huollon suhteen. Useimmissa tapauksissa paikalle mennään ihan välittömästi ja apu on nopeasti perillä. Turvallisuustason on pysyttävä korkeana.”

 

Kameravalvontaa reilusti

Upouudessa myymälässä on lämmintä myymälätilaa noin 8 000 neliötä. Henkilökunnan määrä on noin 70. Kauppatila on valoisaa ja avointa, kuten tämän päivän toimiva myymälätoiminta edellyttääkin. Isot ovet ja kulkuaukot helpottavat asiointia etenkin keväällä ja kesällä kun puutarhatarvikekauppa kukoistaa ja asiakkaat kantavat multasäkkejä parkkipaikalla odottaviin autoihin.

”Tänä päivänä kauppa kuin kauppa tarvitsee kattavat, omaisuutta ja henkilöstöä suojaavat krautaturvajärjestelmät, se on ihan itsestäänselvyys”, Ossi Koivula toteaa.

”Turvajärjestelmien olemassaolo ei ole yllätys kenellekään. Laki määrää, että asiakkailla tulee olla tieto siitä, että tiloissa on kameravalvonta. Kamerat ovat siis useassa paikassa näkyvillä ihan reilusti. On kaikkien etu, että kaupankäynti on turvallista.”

Tietoisuus kattavasta kameravalvonnasta vaikuttaa ennaltaehkäisevästi satunnaisiin pikkuvarkaisiin, mutta Koivulan kokemuksen mukaan ammattilaisrikolliset eivät valitettavasti vähästä hätkähdä.

”Rautakaupassa on melko arvokasta ja hävikkiherkkää tavaraa, joka on haluttua ammattilaisrikollisten keskuudessa. Joitain tuotteita joudutaan pitämään jopa lukkojen takana. Rikollisuuden määrä ei varsinaisesti ole kas- vanut, mutta pitkäkyntisten röyhkeys on lisääntynyt.”

Joustava kulunvalvonta

Rikosilmoitinjärjestelmän ja kameravalvonnan ohella merkittävä osuus turvakokonaisuudessa on kulunvalvonnalla, jolla voidaan hyvinkin tarkkaan määritellä kuka saa kulkea, missä ja milloin. Esimerkiksi kiinteistönhoito, tavarantoimitukset ja mahdolliset yöaikaan tehtävät tuotteiden toimitukset on määritelty niin, että toimijat saavat tietylle alueelle kulkuluvan.

”Luvat määritellään etukäteen ja niitä voidaan muokata myös matkan varrella. Kaupalla on yksi turvajärjestelmien pääkäyttäjä, joka voi paikan päällä tehdä muutoksia kortteihin ja kulkuryhmiin”, tarkentaa Ossi Koivula.

”Kulkutasoja voi olla kymmeniä erilaisia, riippuen siitä miten kauppias näkee henkilökunnan tarpeet kulkea myymälätiloissa”

Heikki Kokkonen kertoo, että kuten turvalaitteiden määrässä myös kulun- valvonnassa vaikuttaa tilojen muoto ja koko.

”Peruslähtökohta K-rautojen turva- järjestelmien suunnittelussa on sama, mutta tietenkin kaikki riippuu aina myymälän koosta. Määrissä on eroja, niin kameroissa kuin suojattavissa ovissakin. Aina puhutaan kuitenkin kattavista kokonaisjärjestelmistä. Käytämme aina uusinta tekniikkaa, jota päivitetään joko tarvittaessa tai huollon yhteydessä. Teknistä kehitystä tapahtuu turvatuotteissa ja -järjestelmissä koko ajan. Viime vuosina se on näkynyt etenkin kameramalleissa, joissa on yhä enemmän 360 astetta kuvaavia laitteita. Lahdesjärvelläkin on käytössä useita eri kameramalleja, valvottavan alueen ja kohteen mukaan.”

Alusta loppuun

K-raudoissa turvallisuussuunnittelu aloitetaan yleensä jo siinä vaiheessa kun rakennuslupa on saatu. Keskolla on toteutukselle tarkat ohjeet; miten tietyt ovet suojataan ja miten suunnittelua lähdetään tekemään. Urakassa pyritään siihen, että turvakaapelointi tehdään samalla kuin muidenkin sähköpiuhojen veto.

Hedengren Securityn Kokkonen ja Keskon Koivula ovat projektissa tiiviisti mukana alkusuunnittelusta loppukatselmukseen. ”Käymme mukana välikatselmuksissa ja paikan päällä usein muutenkin, tarvittaessa työmaapalavereissakin”, Kokkonen sanoo.

Koivulan mukaan aika usein myymälöissä tulee loppuvaiheessa muutostarpeita, kun esimerkiksi joku opaste tai iso hylly tuleekin kameran eteen. Silloin tehdään taas tarvittavia muutoksia.

”Ja loppukatselmuksessa käydään vielä kaikki kuvat läpi, kierretään koko myymälä piha-alueineen ja tarkistetaan, että jokainen kuvassa näkyvä ilmaisin on paikallaan ja kameroiden määrä täsmää. Mitään ei jätetä puolitiehen”, Heikki Kokkonen täsmentää.

Hyvällä porukalla liikkeelle

Hedline_41K-rauta Lahdesjärven kauppias Jukka Aaltiolla on ollut kiireinen kevät. Uuden myymälän rakentaminen ja henkilöstön rekrytointi on vaatinut usein lähes ympäripyöreitä työpäiviä. Kauppiaskonkarille hektisyys ei tullut yllätyksenä, takana on rautakauppauraa jo muutamalta vuosikymmeneltä.

”Vuodesta 1991 olen ollut kauppiaana, niistä viimeiset kymmenen vuotta Helsingin Lanternassa”, Aaltio tarkentaa. Aaltio vastaa myymälän tuotteista ja henkilökunnasta ja luottaa näiden turvaamisessa Keskoon ja Hedengren Securityyn. ”Päätökset tulevat tietysti minulta, mutta alan ammattilaiset hoitavat perusasiat kuntoon ja antavat opastusta ja neuvoja. Kameravalvontaa, tuotehälyjä ja kulunvalvontaa on talossa nyt kattavasti.” “Myös tavat toimia talossa vaikuttavat kokonaisturvallisuuteen – ja siihen taas pystytään vaikuttamaan osaavalla henkilökunnalla ja toimivalla yhteishengellä.” ”Luotan tähän kauppapaikkaan ja olen onnistunut rekrytoimaan niin hyviä tyyppejä, että ei tässä ole onnistumiselle mitään esteitä. Tervetuloa vaan ostoksille!”

Teksti: Tuija Holtinen | Kuvat: Jari Härkönen

2017-08-09T07:29:28+00:00 kesäkuu 11, 2015 |